We are UMCG 3D Lab – afdeling MKA-chirurgie

Ontwikkeling van hoogwaardige patiëntspecifieke implantaten en hulpmiddelen, op basis van 3D virtuele operatieplanningen.

3D Lab

Het UMCG 3D Lab is opgericht in 2015 en werkt sindsdien aan hoogwaardige patiëntspecifieke implantaten en hulpmiddelen op basis van 3D virtuele planning van chirurgische procedures. Dankzij de gecombineerde expertise van technisch geneeskundigen, werktuigbouwkundigen, biomedisch ingenieurs en artsen is het lab in nieuwe technologieën (zoals augmented reality, 3D printing en kunstmatige intelligentie) in te zetten in de dagelijkse medische zorg. Er wordt daarnaast wetenschappelijk onderzoek gedaan om het maximale uit deze technologieën te halen en vast te stellen welke toepassingen de grootste meerwaarde voor de patiënt hebben. Dit leid tot een continue verbetering van de zorg in termen van voorspelbaarheid, accuratesse, veiligheid en snelheid.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (UMCG afdeling MKA-chirurgie)

Het UMCG 3D lab is opgericht door de afdeling MKA-chirurgie van het UMCG. In het vakgebied van de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie) wordt al sinds jaren veel gebruik gemaakt van 3D virtuele planning en daarbij horende technologie. Het gebruik van deze 3D technologie zorgt ook hier voor veiligere, snellere en meer accurate procedures en behandelingen. Tevens kan door de behandelaar 3D technologie worden ingezet om samen met de patiënt tot de beste keuzes te komen in een behandeling. Het UMCG 3D lab is vanuit de MKA-chirurgie geïnitieerd en het is dan ook dit specialisme dat de grootste bijdrage levert aan de continue doorontwikkeling van de technologie en veilige toepassing ervan. Dit blijkt onder andere uit een grote regionale afname van 3D producten van het UMCG 3D lab door ziekenhuizen uit de 3 Noordelijke provincies. Dit zogenaamde ‘clinical network’ zorgt ook voor een vergroting van de potentiële wetenschappelijke database voor vervolgonderzoek.

Meer info

UMCG
3D-lab BB70
Postbus 30.001
9700 RB Groningen
3dlab@umcg.nl

Dr. Max Witjes,
Kaakchirurg-oncoloog