Personalized triggered release of antimicrobials from implant surfaces (TRAM)

shutterstock

In dit project willen we een polymeercoating ontwikkelen die geschikt is voor implantaten met daarin gestabiliseerde gasbellen beladen met antibiotica. De gestabiliseerde gasbellen bieden de mogelijkheid om de afgifte de antibiotica aan te zetten ‘ON’ (wat betekent dat een volledige dosis antibioticum vrijkomt) en ‘OFF’ (wat betekent dat er geen antibioticum vrijkomt). Gestabiliseerde gasbellen worden op een manier gemaakt dat er geen antibioticum door de gasvormige grenslaag lekt (de ‘OFF’-status). De gasbellen kunnen echter met behulp van medische echografie kapot gemaakt worden, zodat het ingekapselde antibioticum onmiddellijk wordt vrijgegeven (de ‘ON’-status).

Bellen met verschillende gevoeligheid voor echografie kunnen worden gecombineerd om op een herhaalbare manier, meerdere doses te geven. Op deze manier zal een gepersonaliseerde behandeling in reactie op het daadwerkelijk optreden van infecties mogelijk worden.

Dit in combinatie met een coating, die uitblinkt in biocompatibiliteit, omdat deze gemaakt is van innovatieve polymeren die qua oppervlakte-eigenschappen lijken op lichaamseigen cellen.

In dit project willen we een polymeercoating ontwikkelen die geschikt is voor implantaten met daarin gestabiliseerde gasbellen beladen met antibiotica.

Project coördinator

Dr. Theo Flipsen, CEO
Polyvation BV,

Betrokken partners: