Personalized Resorbable Osteosynthetic Fixation Devices Through Rapid Manufacturing (Profix)

Shutterstock

Platen en schroeven, gemaakt van kunststof, worden al tientallen jaren gebruikt in de operatiekamer voor de fixatie van botbreuken, waaronder in de aangezichtschirurgie. Dergelijke platen en schroeven komen vooral van pas bij de behandeling van patiënten met acute botbreuken ten gevolge van een ongeluk. Omdat geen breuk en trauma gelijk is dient de chirurg tijdens de operatie de fixatiehulpmiddelen op maat te maken door bijvoorbeeld buigen, snijden en zagen. Vaak met suboptimaal resultaat.

PolyVation, VDL, BiomACS, Elbo Technics, Innovizie, Smartpolymers en het UMCG gaan een snelle maakroutine ontwikkelen waarbij de fixatiehulpmiddelen op maat gemaakt gaan worden specifiek voor de situatie van de patiënt. Producten met een perfecte passing en afwerking zorgen voor een perfecte genezing.

Hiervoor gaan we innovatieve materialen (PLA en PEEK) inzetten die verenigbaar zijn met een snel maakproces, zoals verschillende vormen van 3D printen en nabewerkingstechnieken. Een belangrijk uitgangspunt is dat het type implantaat met bijhorende krachtenwerking gekoppeld is aan materiaal en productieproces. We richten ons op oplosbare botplaten (PLA) voor de aangezichtschirurgie en onoplosbare botplaten (PEEK) voor fixatie van breuken in de schouder.

Het brede palet aan fabricagemethodes draag positief bij aan het succes van de innovatieve behandelmethode en uitbreiding naar toekomstige andere implantaten en versterkt het Personalised Implants Ecosystem door complementaire kennis en technieken te genereren.

PolyVation, VDL, BiomACS, Elbo Technics, Innovizie, Smartpolymers en het UMCG gaan een snelle maakroutine ontwikkelen waarbij de fixatiehulpmiddelen op maat gemaakt gaan worden specifiek voor de situatie van de patiënt.

Project coördinator

Chris Mulder, CEO VDL

Betrokken partners: