Projecten

Optimalisatie personalised implants in de fast-track production lane

Samenvatting

Het optimalisatie project streeft naar een verbeterde werkwijze voor de toepassing van patiëntspecifieke implantaten, voor een zo groot mogelijke doelgroep. Met behulp van nieuwe ontwerpmethoden en biomechanische analyse zullen de implantaten een nog betere pasvorm, stress bestendigheid en dimensie krijgen. Aanvullend zullen materiaal alternatieven worden verkend om de implantaten bijvoorbeeld beter zichtbaar te maken op medische beeldvorming achteraf, alsook de oppervlakte afwerking worden verbeterd om een nog kleinere kans op infecties te realiseren.

Het gehele proces van ontwerp tot plaatsing zal opnieuw worden ingericht om volledig te voldoen aan de nieuwe Europese wetgeving aangaande medische hulpmiddelen.

Project coordinator

Dr. Joep Kraeima
Coordinator 3DLab /3D expert Oral and Maxillofacial Surgery,
email: 3dlab@umcg.nl

Project partners

Personalized triggered release of antimicrobials from implant surfaces (TRAM)

Samenvatting

In dit project willen we een polymeercoating ontwikkelen die geschikt is voor implantaten met daarin gestabiliseerde gasbellen beladen met antibiotica. De gestabiliseerde gasbellen bieden de mogelijkheid om de afgifte de antibiotica aan te zetten ‘ON’ (wat betekent dat een volledige dosis antibioticum vrijkomt) en ‘OFF’ (wat betekent dat er geen antibioticum vrijkomt). Gestabiliseerde gasbellen worden op een manier gemaakt dat er geen antibioticum door de gasvormige grenslaag lekt (de ‘OFF’-status). De gasbellen kunnen echter met behulp van medische echografie kapot gemaakt worden, zodat het ingekapselde antibioticum onmiddellijk wordt vrijgegeven (de ‘ON’-status).

Bellen met verschillende gevoeligheid voor echografie kunnen worden gecombineerd om op een herhaalbare manier, meerdere doses te geven. Op deze manier zal een gepersonaliseerde behandeling in reactie op het daadwerkelijk optreden van infecties mogelijk worden.

Dit in combinatie met een coating, die uitblinkt in biocompatibiliteit, omdat deze gemaakt is van innovatieve polymeren die qua oppervlakte-eigenschappen lijken op lichaamseigen cellen.

Project coordinator

Dr. Theo Flipsen, CEO
Polyvation BV,
www.polyvation.com

Project partners